Luptăm cu depresia?

Luptam cu depresia?

Incercarea de anulare a depresiei împinge subiectul depresiv la conștientizarea, în plus, a valorii si importanței depresiei. Nu anularea este solutia ci acceptarea depresiei. Prin acceptare, majoritatea simptomelor depresiei pot fi mult diminuate. Vorbim practic de o aplatizare a majorității simptomelor depresiei. Prin aplatizare subiectul reusește să țină sub control evoluția tulburării.

Care sunt pașii concreți ce trebuie realizați în lupta cu depresia?

cabinet psihologic bucuresti

A. Impunerea unui program de viață. Doamnelor si domnilor, stimați pacienți diagnosticați cu depresie, impunerea unui program de viață socio-familial vă ajută la restabilirea (la inceput total artificială) a aparentului echilibru. Aparentul echilibru în timp devine o obișnuință iar pacientul reînvață echilibrul prin impunere si copiere. Copierea se realizează din nevoie. Pacientul simte nevoia normalității. Invidia este cea care îl alimentează. Gandurile lui în această direcție sunt următoarele:

De ce sunt diferit?

De ce mă simt diferit?

De ce toți cei din jurul meu pot realiza lucruri absolut firești si de succes, iar mie totul mi se pare atât de greu?

De ce mă simt singur, cu toate ca sunt inconjurat de oameni?

De ce simt ca sunt singur in mine?

Unde intervine invidia si de ce Psiholog Radu Leca vede invidia ca fiind pozitivă in cazul depresivilor?

Invidia MOTIVEAZĂ apariția actului decizional. Actul decizional este instinctual, adevarat. Exista șanse reale ca actul decizional, să fie integrat de subiect ca firesc, in timp.
“Ca sa iei decizii trebuie să vrei, să simti ca e bine, sa te simti mandru, de ceea ce simti si gandesti.” – “Cabinet Psihologic Bucuresti“.

B. Participarea la toate activitățile familiei, respectând dorințele fiecărui membru
Intelegerea importantei familiei de către depresiv, este vitală. Sanse mari de reintegrare sociala, le are depresivul ce participă activ la toate evenimentele si activitatiile realizate in familie. Ciocnirea cu ideologii apropiate de credintele personale si rezolvarea de probleme mărunte, canalizează energia depresivului catre dorinta de normalitate.

C. Participarea la viața comunității;

D. Discuții extinse cu colegii, vecinii si Preotul Paroh, cu educatoarea sau diriginta copiilor, cu medicul de familie, cu presedintele de bloc

D. Sport si relaxare
Cele doua noțiuni functionează in tandem. Activitate/Relaxare. Subiectul combină senzația de satisfacție, aparută in urma activității fizice, cu senzația de relaxare. Efectele sunt uimitoare. Cognitiv depresivul recunoaște starea bună, urmărind timp indelungat această nouă senzatie de implinire.

Există o intrebare negativă, ce odată adresată provoacă teamă si frustrare: ce se poate face dacă depresivul refuză să participe la activitătile familiei, să facă sport, să discute cu oameni reali? Ajunge să ia medicamente. Personal nu cred că am văzut doi depresivi care să reactioneze identic la tratamentul medicamentos.

Cu depresia o să vă petreceți mult timp, așa că trebuie să vă împacați cu situatia, acceptați-o;

Gândurile negative, exemplu: autoacuzarea, senzația de deznădejde sau insuccesul vă vor da târcoale. Este util si corect să nu le auziți.

Senzația că realizați ceva, este mai importantă decât seducția depresiei.

Drogurile si alcoolul susțin depresia.

Daca sunteți apropiați de Credință, actul rugaciunii poate fi calea potrivita pentru rezultate pozitive. De ce am spus “dacă”? O mare parte dintre depresivii cu care am interactionat, nu mai credeau in Dumnezeu. Simteau că nu există o legătură între ei si Divinitate.

Cu drag vă ajut și vă susțin în procesul de refacere emotională.
Telefonul meu este 0741101881.

Cu prietenie
Psiholog Radu Leca

Keywords: cabinet psihologic bucuresti,psiholog radu leca,cum luptam cu depresia