Prima vizită la psiholog

Prima vizită la psiholog

Când intri în cabinetul psihologului pentru prima dată, ca pacient, nu știi la ce să te aștepți. Dacă te vei teme, vei face parte din rândul bolnavilor ce nu revizitează psihologul. Aceste frici îi împiedică pe cei care au nevoie de ajutor, să-l și obțină. Există un stigmat, in care pacienții cred: toate bolile mintale sunt rusinoase. De specificat urmatorul fapt: din cauze genetice, datorita unor traume, din cauza sensibilității bolile apar. Nu vă invinovățiti.

Permiteti-mi să folosesc acest post pentru a exclude stigmatul si de a vă prezenta ce presupune vizita la psiholog?

Dacă nu ați fost niciodată în cabinetul unui psiholog, s-ar putea să vă surprindă prima vizită. Psihologia nu are legătură vizuală cu medicina. Pereții nu sunt de un alb imaculat, culorile si formele geometrice sunt prezente. Personal, în cabinetul meu am lipit pe pereți fluturi. Fiecare de o alta formă si culoare. Ferestrele sunt acoperite de draperii, pentru intimitate. Canapele sunt mari si comode. Ora petrecută in cabinet este cu adevarat reconfortantă.

cabinet psihologic bucuresti 2018Cum debutează prima sedintă de consiliere psihologică?

Încep prin a le puncta pacienților mei, că tot ceea ce discutăm este confidențial, cu excepția cazului în care ceea ce se discută este periculos pentru subiect sau pentru familie, moment in care recomand un psihiatru. Apoi le explic pacienților că vom folosi prima vizită drept sedință de consultare și cunoaștere. În timpul acestei ore amândoi ne vom cunoaște, reciproc. Îi invit pe pacienti să discute mai întâi despre ce i-a adus în cabinetul meu și punctăm ce vom lucra împreună. Apoi, adresez pacientului o serie de întrebări care mă ajută să mă ocup de sănătatea mintală, aspecte de sănătatea generală și istoria familiei. Când un pacient vine la cabinetul meu cu o preocupare de sănătate psihică, întotdeauna încerc să exclud cauzele medicale. Depresia, mania, anxietatea și tulburările de gândire pot fi cauzate și pot imita probleme medicale cum ar fi boala tiroidiană, infecții, efecte secundare ale medicamentelor, anomalii hormonale și multe alte afecțiuni medicale tratabile.

Cum propunem si cum formulăm un plan de tratament?

Când un pacient prezintă tulburare depresiva, există o serie de opțiuni de tratament pe care le utilizez în mod obișnuit. Stiu ca fiecare pacient este unic și vine la mine insotit de un istoric al eșecurilor de tratament dar si al succeselor in tratament deasemenea si de opțiuni de tratament care nu au fost încercate în trecut.

De asemenea, trebuie să excludeți condițiile speciale in care se incadreaza: tulburarea bipolară, ADHD, anxietatea, psihoza și dependența, deoarece aceste condiții influențează tipurile de medicamente recomande de psihiatru pacientului meu. Un diagnostic corect este imperativ pentru a dezvolta un plan eficient de tratament. Formez un plan de tratament bazat pe severitatea simptomelor pacientului si aflu daca depresia îi afectează capacitatea de a funcționa la locul de muncă și/sau la domiciliu plus istoricul tratamentelor anterioare.

Consilierea psihologica este cel mai frecvent instrument de tratament inițial pe care îl folosesc cu pacienții mei care suferă de depresie. Există numeroase tipuri de terapie pentru depresie bazate pe dovezi. Tipul de terapie pe care îl folosesc este specific pentru ceea ce discută pacienții în timpul evaluării inițiale și a vizitelor ulterioare. Urmaresc rezultatele terapiei in timp si modific intensitatea ei tinând cont de factorii de stres ai pacienților, simptome și preferințe pentru frecvența vizitelor.
Toți pacienții mei primesc terapie de susținere. La fiecare programare ofer acces la un mediu psihologic empatic in care se poate discuta orice. Exemplu: îngrijorări subiective și factori de stres.

Încerc să-mi ajut pe pacienții să-și facă propriile conexiuni, să-și descopere propriile idei și soluții, în timp ce lucrează cu mine.

Există și alte tipuri de interacțiuni, inclusiv terapia comportamentală cognitivă, psihoterapia psihodinamică, psihoterapia interpersonală, desensibilizarea și reprocesarea mișcărilor oculare, terapia comportamentală dialectică, la care pacientii mei pot avea acces prin recomandarea făcută de mine, către un specialist. Există, de asemenea, programe intensive ambulatorii pentru cei care sunt afectați cel mai mult de depresie și a căror funcționare este vizibil afectată. Psihiatrul joacă un rol instrumental în stabilirea unui diagnostic formal și formularea planului de tratament.

La finalul primei întâlniri, punctez oferta potrivită. Exemplu: 5 sedințe in 5 săptămâni sau 5 sedințe in 3 săptămâni.

Psihologul reprezintă poarta către normalitate, echilibru si creație. Consilierea psihologică vine în întâmpinarea tuturor celor ce au nevoie de ea. Prezența psihologului în viața pacientului diagnosticat de psihiatru cu depresie, anxietate sau atacuri de panică, este vitală. Intre psiholog si pacient, nu există rușini. In timp psihologul devine membru marcant al Universului bolnavului.

Cabinet Psihologic Bucuresti

Cu prietenie

Psiholog Radu Leca – 0741.101.881

Keywords: cabinet psihologic bucuresti,psiholog radu leca,prima vizita la psiholog