Insomnia anxiosului

Motto: In cazul in care Tulburările de anxietate sunt frecvente, ele pot provoca deteriorarea calității vieții.

Studiile ce au certificat in timp eficacitate manualelor de auto-ajutorare aplicate in tulburările de anxietate în îngrijirea primară.

Acest fapt demonstreaza ca subiectii se pot auto-ajuta doar daca isi doresc. De ce este important acest Motto? Anxiosii trebuie sa iînțeleagă că în aceasta luptă ce o poartă cu Sinele, nu sunt singuri. Există specialiști ce au creat manuale de auto-ajutor. Anxiosii trebuie doar să le citească si să le utilizeze.

Organizația Mondială a Sănătății revizuiește clasificarea tulburărilor mintale comune în îngrijirea primară pentru ICD-11. Modificări majore față de versiunea de îngrijire primară ICD-10 au fost propuse pentru: (i) tulburări de dispoziție și de anxietate; și (ii) prezentări ale simptomelor somatice multiple (sindromul stresului corporal). Rezultatele studiului au susținut, în general, includerea noilor categorii de depresie anxioasă, BSS și HA pentru ICD-11 AMP și au sugerat că PCC-urile ar putea pune în aplicare aceste categorii în mod satisfăcător.

Intens studiată de către Psihologia Clinica, insomnia subiectului diagnosticat cu tulburare anxioasa, face parte din factorii declanșatori si sustinători ai anxietatii. Respectiv, insomnia declansează si susține in acelasi timp, anxietatea. Insomnia este direct relaționată cu activarea crescută atât a minții cât și a corpului. Anxietatea reprezintă rezultatul cumulului de frici si a neintelegerilor subiectului. Dacă subiectul nu înțelege de ce nu poate dormi, creierul va cauta o perioada lungă de timp, răspunsul la aceasta problema. Specific faptul ca in urma insomniei prelungite anumiti subiecti afirma ca au dureri musculare si osoase. Constientizarea surselor acestor dureri, transformă subiectul anxios in unul lucid si ferm in convingeri cu baza reala.

Anxietatea, somatizarea și convingerile (de evitare a fricii) au fost luate in calcul constiet / au avut importanță pentru subiectii ce au cautat ingrijiri medicale dupa ce au afirmat public ca au dureri de spate sau dureri la extremități superioare. Subiectul cu probleme de somn si anxietate a fost la medic cautand ajutor pentru durerile musculare sau de oase, dureri despre care subiectul crede partial ca sunt reale, dar despre care stie ca sunt date de privarea de somn?

Dorind sa aflu mai multe informatii despre tratamentele insomniei, am accesat Oxford University Press platforma academic.oup.com. Noutatiile sunt etichetate de catre specialisti ca imbucuratoare. Permiteti-mi să punctez cateva informatii:

Chit-Tat Lee,Wing-Fai Yeung,Man-Sum Chan,Emily Wing-Yue,Chung Wai-Ling Lin au publicat un articol academic despre SHE (Sleep hygiene education) in traducere libera “Modul de educație pentru igiena somnului (SHE)”.
SHE este frecvent utilizat ca tratament al insomniei în practica generală. Dacă terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I), este mai puternica ca tratament decat “SHE” rămâne momentan neclar.
Douăsprezece din cele 15 studii efectuate, au comparat SHE cu CBT-I, trei cu terapie bazată pe atenție, dar nici unul nu a continut notiunea de “fals sau fără tratament”.
Cunoștințele generale despre somn, substanțele consumate, exerciții regulate și amenajări ale dormitorului au fost luate in calcul în mod obișnuit; trezirea spontana ciclica realizata cu regularitate și evitarea partidelor de somn în timpul zilei, au fost studiate în șapte dintre cele 15 programe efectuate; deasemenea gestionarea stresului a fost studiata/inclusa in studiu în doar cinci programe din toate cele efectuate.

Subiectul anxios cu tulburari suparatoare (la nivel constient) de somn, poate aplica Modulul de Igiena a somnului, in mod individual. De ce anume trebuie sa tina seama, pentru ca aplicarea acestui modul sa determine rezultate pozitive?

 1. Pregatirea corpului si a mintii pentru somn
 2. Pregatirea spatiului de dormit
 3. Oxigenarea camerei
 4. Inchiderea surselor de lumina si wifi
 5. Alegerea texturii cearceafurilor
 6. Alegerea imbracamintii pentru somn/Renuntarea la haine in timpul somnului
 7. Obligativitatea igienii fizice inainte de somn
 8. Interzicerea telefoanelor in spatiul de dormit
 9. Neutilizarea telefoanelor sau a altor obiecte conectate la internet cu cel putin 2h inainte de somn

Citat celebru despre insomnie:
Am trecut pe lângă extaz, ba chiar l-am cunoscut de 3-4 ori în viaţă… Acest gen de experienţă a devenit foarte rar. Căci stările extatice (sau quasi) pe care le-am trăit în viaţa mea erau legate de insomniile mele. Emil Cioran

Recomandari pentru subiectii anxiosi ce au constientizat insomnia, transformand-o in fobie. De citit, strict informativ:

 • Revizuire a literaturii despre depresie, anxietate, percepția bolii și tulburările neurocognitive la adulții cu hipercolesterolemie familială (FH). Aspecte psihologice și tulburări cognitive la adulții cu hipercolesterolemie familială – Mariana Suárez Bagnasco. Family Practice, volumul 34, numărul 5, 1 septembrie 2017, paginile 520-524
 • Relația dintre insomnie și sănătate – DAVID A. KATZ
 • O relație bidirecțională între anxietate și depresie și insomnie? Un studiu prospectiv în populația generală – MarkusJansson-Fröjmark
 • Asocierea insomniilor cu tulburări de anxietate și depresie: Explorarea direcției de risc – Eric O.Johnson

Insomnia apare ca raspuns la o viată mult prea dezodonată sau extrem de comodă. Datorită dezordinii sau a comoditatii, subiectul sănătos dezvoltă tulburări de somn. Din dorinta de “a le face pe toate” sau “de a nu pierde nimic” un subiect sănătos alege constient să se imbolnăvească. Insomnia inseamnă primul pas catre Moarte. Pe drumul către Moarte, subiectii se intalnesc cu zeci de fobii ce ii consumă, sperie si irită, inclusiv cu frica “de a nu innebuni”. Fara educatie de specialitate, subiectul insomniac tratează insomnia ca pe o toană. Efectele negative ale insomniei se văd in timp: provocarea de accidente(de munca sau auto), alterarea proceselor cognitive, probleme grave de sănătate(Boală de inima, Infarct, Insuficienta cardiaca, Bătăi neregulate ale inimii, Tensiune arterială crescută, Accident vascular cerebral, Diabet), reducerea libidoului si a interesului pentru sex, Imbatranirea pielii inainte de vreme, neatentia (subiectul devine Un Uituc), ingrasare, cresterea riscului de a muri, afectarea directa a judecatii.

Cabinet Psihologic Bucuresti

Bibliografie:
James Beckerman, MD, FACC – Sleep Disorders
Brain basics: Understanding sleep. (n.d.)
ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep#Insomnia
Cappuccio, F. P., D’Elia, L., Strazzullo, P., & Miler, M. A. (2010, May). Sleep duration and all-cause mortality: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep, 33(5), 585-592
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/
How much melatonin should you really be taking? (n.d.)
sleep.org/articles/how-much-melatonin-to-take/
Kripke, D. F. (2013, August). Suprising view of insomnia and sleeping pills. Sleep, 36(8), 1127-1128. Retrieved from
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/
Leger, D., Bayon, V., Ohayon, M. M., Philip, P., Ement, P. Metlaine, A., Chennaoui, M., & Faraut, B. (2014, April). Insomnia and accidents: cross-sectional study (EQUINOX) on sleep-related home, work and car accidents in 5293 subjects with insomnia from 10 countries. Journal of Sleep Research, 23(2), 143-152
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24237855

Oxford University – academic.oup.com

MarkusJansson-Fröjmark

Cu prietenie

Psiholog Radu Leca – 0741/101/881

Keywords: cabinet psihologic bucuresti, insomnie, insomnia anxiosului, insomnie si anxietate