De ce refuzi sa mergi la psiholog

20 de motive pentru care refuzi sa mergi la psiholog

Refuzul reprezinta o forma de comunicare evoluata, nerecunoscuta. Unui psiholog antrenat sa inteleaga mintea umana, in combinatie cu analiza comportamentala, ii trebuie doar o fraza ca sa il faca pe subiectul ce refuza ajutor, sa accepte sustinerea.

Sustinerea incepe cu dorinta de a echilibra credintele si de a indeparta furia, frica si rusinea. Rusinea este cea care transforma totalitatea credintelor ascunse in adevaruri personale, peste care subiectul nu doreste sa treaca. Trecerea din universul personal in universul real se face etapizat. Etapele se bazeaza pe amintiri, sentimente si emotii. Emotiile decid directia catre care se indreapta solutionarea gasita de psiholog. Psihologul reuseste sa comunice cu subiectul avand la baza tuturor gandurilor si cumulului de instincte, rabdarea de a privi transformarea in timp real a subiectului.

Fuga de psiholog, ascunde teama de a nu fi descoperit si credința că subiectul nu poate reuși singur. 

1. Psihologul imi ghiceste gandurile
Psihologul nu are puteri supranaturale. Nu a ghicit si nu o sa ghiceasca nicioadata, nimanui gandurile. Psihologul interpreteaza ceea ce vede si aude.

2. Ma transforma intr-un robotel ce execută
Transformarea are loc din clipa primului contact cu psihologul. Din prima clipa iti doresti sa comunici, altfel de cat pana acum. Simti ca ajutorul vine de la o singura persoana, Frica de a realiza lucruri tehnice, este mai mare decat frica de a nu face nimic. Unii pacienti au impresia ca daca merg la psiholog, acesta o sa-i schimbe intr-o asa o masura incat viata lor va contine doar lucruri de executat. Asa cum nu este rau sa fi responsabil, executia taskurilor obisnuite te transforma intr-un om de incredere, alaturi de care poti construi ceva maret.

de ce refuzi sa mergi la psiholog3. Imi baga in cap idei la care nu m-am gandit niciodata
Noile idei primite, drept cadou, te vor ajuta sa intelegi mai bine lumea. Doar frica, rusinea si comoditatea te fac sa respingi noile idei. Psihologii sunt creativi. Fiecare subiect reprezinta, din punct de vedere creativ, un tablou ce trebuie pictat. Ideile noi aparute, in timpul procesului de creatie, nu fac decat sa sustina subiectul si sa-l ghideze. Adevarat, in timpul consilierii psihologice, in conformitate cu procesul de constientizare, al subiectului, apar idei noi/ganduri noi la care niciodata si sub nicio forma subiectul nu s-a gandit la ele. In conformitate cu acceptarea informatiilor noi si a constientizarea, ideile noi sperie, inhiba sau BUCURA subiectul aflat in plina evolutie psiho-cognitiva

4. Costa prea mult
Banii sunt iluzorii. O ora in compania unui psiholog iti transforma in bine viata. Banii platiti te ajuta sa evoluezi. De ce să plătesc ceea ce eu deja pot face singur si oricum ar fi trebuit să fie gratis?

5. Credinta ii opreste
La baza fiecarei religii sta dragostea pentru ceva anume. Daca definim scopul dragostei, vizualizam si intelegem scopul si interesul religiei. In ultimii 2000 de ani, religia a devenit o poarta de comunicare avansata pentru mintile luminate. Toti ceilalti, aflati in jurul celor alesi sa inteleaga si sa schimbe, se uita neputinciosi la un spectacol pe care il incarca voluntar cu credinte personale. Daca 30 de oameni aisita la o slujba ortodoxa, la final vor exista 30 de opinii diferite despre continutul auzit si 300 de emotii diferite simtite pe parcursul comunicarii. Religia imi permite sa am un prieten cu care sa vorbesc orice, un duhovnic, un om de incredere, un ghid spiritual. Religia nu imi permite sa platesc un om care sa emita solutii.

6. Aparitia stigmatului
Stigmatul reprezinta etichetarea unor credinte diferite fata de credinta subiectului implicat in procesul de autocunoastere. In cazul particular cand, subiectul comunica liber ideea ca vizitele la psiholog sunt benefice, cu siguranta o parte din cei ce l-au auzit vor gandi si se vor exprima contrar.

A. Nu pot spune ca merg la psiholog. Prietenii si colegii mei vor crede ca sunt nebun.
B. Casnicia mea poate fi salvata de un nas, frate, cunostinta sau prieten. Daca mergem la psiholog, sunt sanse sa ne pierdem prietenii

7. Timpul nu imi permite
Punctul 7 reprezinta cea mai slaba scuza de pana acum. Timpul defineste subiectul. In timp sau “cu timpul” evolutia/involutia unui subiect poate fi observata si documentata. Bolile psihice au timpul lor de functionare si evolutie. Daca nu primesti ajutor de la o persoana avizata, timpul de evolutie al bolii se scurteaza iar boala isi atinge toate “scopurile”. Cum am putea defini scopurile bolilor? Observand din afara, un subiect. Fara psiholog si psihiatru, boala pune stapanire pe subiect.

8. Doar oamenii nebuni merg la psiholog
O credinta aparte, ce tine mii de oameni in afara cabinetului psihologic. In urma cu 70 de ani, la diferite case de productii, ideea principala expusa fara jena in interiorul filemlor era urmatoarea: Daca esti nebun, mergi la psiholog. De aici si ideea ca toti psihologii sunt nebuni. Gresit, gresit, gresit. De 3 ori gresit. Dezvoltarea emotionala si intelegerea tulburarilor psihologice incepe cu intelegerea inteligentei emotionale a fiecarui subiect ce are nevoie de ajutor. Nu etichetati si nu interpretati fals o persoana ce are nevoie de consolidare interioara. Nu toti ne nastem la fel.

9. Pot trece singur peste orice
Credinta personala, ce functioneaza in maxim doua din doua zeci de cazuri

10. Mersul la consiliere demonstrează slabiciune
De ce sa fac eu ce-mi spune? Sunt independent emotional, imi iau decizile singur. Nu ma uit niciodata in spate. Nu imi pasa de nimeni si de nimic, sunt liber.

11.Nu inteleg nimic din ceea ce imi spune
Cuvintele pe care le foloseste sunt de neinteles. Prima oara am fost surprins, chiar nu intelegeam nimic. A doua oara nu mi-a mai pasat. Voiam doar sa merg si sa scap de sedintele de consiliere.

12. Inlocuiesc psihologul cu un prieten apropiat
De ce sunt pe lumea asta prieteni, nu sa-i folosesti? Prietenul meu a terminat o facultate, are experienta si notiuni care sa ma sustina emotional. Nu ma tem sa vorbesc cu el. Pe cand cu un om necunoscut, imi este greu sa accept deschiderea si sinceritatea

13. Nu cred ca discutiile simple ma ajuta
Discutii pot purta si cu apropiatii. Directia discutilor, o impun eu. Cata energie emotionala risipesc in discutie, este alegerea mea. Controlul imi apartine. Discutiile simple ma fac sa ma gandesc la tinerete si la saracie. Am evoluat mult si am nevoie sa fiu inconjurat de oameni destepti cu care pot purta o discutie interesanta si complexa.

14. Simt ca imi tradez familia
Sa presupunem ca sunt anxios, iar sursa anxietatii mele este familia. Stiu ca din cauza părinților stau închisă in casă cu saptamanile, facandu-ma ca invat. Cum as putea recunoaste asta in fata unui psiholog? Nu ar fi tradare? Cei care m-au crescut, mi-au facut si bine si rau in egala masura. Oricand le pot recunoaste meritele, dar niciodata nu voi accepta public ca ei sunt cei care au gresit fata de mine.

15. Daca vorbesc despre problemele mele, le fac sa fie mai rele
Sa vorbesc despre ce ma supara. Ok! Daca dupa ce spun ca ma supara, totul se intoarce impotriva mea? Cred cu tarie ca problemele mele sunt doar ale mele. Stiu, suna a cliseu, dar ceea ce este in mine, imi apartine. De cate ori am spus ceea ce ma deranjeaza, de atatea ori am cazut in disgratie. Oamenii m-au privit ca pe o paria. Eu gresesc, nu ei. Supararile mele sunt conditionate de gradul meu de sensibilitate. Am invatat ca

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, mersul la psiholog reprezinta princiapala forma de respect de Sine. Evolutia poate avea loc in prezenta unui psiholog. Credintele noastre, stau la baza fiecarui esec in parte. Din comoditate, din lipsa de interes, din frica, nu realizam lucruri pozitive pentru noi. Alaturi de psiholog, comoditatea, frica, lipsa de interes, dispar. Evolutia personala are loc, in conditii optime.

16. Doresc sa ma inscriu intr-un serviciu de stat, nu vreau sa am dosarul patat
17. Nu fac fata emotiilor/Nu vreau sa simt lucruri rele
18. Sa investesc in fericire este o prostie/ Simt ca imi cumpar fericirea
19. Rusinea ma impiedica
20. Nu cred ca o sa mearga

Cabinet Psihologic Bucuresti