Depresia si Apetitul sexual

Depresia si Apetitul SEXUAL. Influenteaza Depresia, apetitul sexual? Datorita schimbarilor hormonale aparute in timpul depresiei, apetitul sexual atat la barbati, cat si la femei, fluctueaza.
Depresia cronică afectează fiecare sectiune a vieții de zi cu zi, inclusiv sexul/dorinta sexuala/manifestarile sexuale/erotismul. Depresia inhiba sexual subiectul, dar daca subiectul intelege ca sexul poate stimula starea de spirit, motivand trecerea de la negativ la pozitiv, atunci ar face un efort sa accepte erotismul.

Avem patru adevarari de care orice depresiv trebuie sa tina cont:

1) Sexul este bun pentru inima

2) Sexul previne aparitia cancerului de prostata

3) Sexul intareste rezistenta oaselor

4) Sexul te face fericit

– o partida de sex face cat o doza de morfina deaceea putem spune ca are rol analgezic
– orgasmele au rolul secundar de crestere a nivelului oxitocinei in corp. Oxitocina reprezinta substanta din creier care cimenteaza relatia emotionala dintre parteneri
– somn linistit fara sex, nu se poate: sexul este de departe cel mai bun somnifer, barbatii pot adormi imediat dupa orgasm datorita eliberarii endorfinelor si oxitocinei, dar si din cauza scaderii glicogenului din muschi
– 45 de minute de sex inseamna arderea a nu mai putin de 115 de calorii

Peste 50% dintre pacientii care sufera de depresie si au trecut pragul Cabinetului Psihologic, marturisesc ca tulburarea psihica le afecteaza direct viata sexuala. Problemele in intimitate sunt atat un simptom al depresiei, cat si o consecinta a bolii.
Adevar: Depresia este cauzata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului.
Creierul controleaza
– apetitul sexual
– capacitatea de excitatie
– eliberarea hormonilor

depresia si sexulNeurotransmitatorii care au rolul de reglare a starii de dispozitie ajuta, de asemenea, la stimularea fluxului sanguin catre organele genitale. Cand hormonii nu mai sunt produsi in cantitatile optime, circulatia sangelui in zona genitala este deficitara. Evident apar tulburarile de libido.

Atat timp cat stimulii sexuali sunt declansati, pentru prima oara de catre creier, nu este deloc surprinzator rezultatul obtinut. Dereglarile chimice de la nivel cerebral influenteaza direct viata sexuala a subiectului depresiv. Se cunoaste urmatoarea informatie: tulburarea depresiva, anxios depresiva, ect. poate avea un impact distrugator asupra capacitatii unei persoane de a se bucura de intimitate si erotism, dar si de functia fiziologica sexuala.

Solutii psihologice gandite de Psiholog Radu Leca, in ceea ce priveste reechilibrarea vietii sexuale afectate de DEPRESIE. Exista 4 solutii clasice la care am adaugat doua solutii personale:
5) Comunicare fara rusine si total lipsit de inhibitie, atat cu partenerul de cuplu, cat si cu familia. Suportul emotional, in acest caz particular, delicat si dificil are dubla sursa, familia si partenerul de cuplu
6) Aducerea jucariilor sexuale in discutie si ulterior in folosire si posesie. Nu aveti de ce sa va temeti, jucariile erotice nu va pot face rau si cu siguranta bucura partenerul de cuplu. In cazul in care intampinati dificultati in abordarea si implementarea acestei solutii, oricand apelati la un psihosexolog, care ar putea sa explice profesionist de ce aveti nevoie de ajutor
7) Participarea la Grupurile suport, organizate de catre psihologii clinicieni
8) Evitarea stresului
9) Rezolvarea conflictului interior “Cine, ce sunt versus cine, ce vreau sa fiu”. Motivarea corecta a unui depresiv, determina aparitia libidoului
10) Solutionarea corecta a Sistemului de referinta al Dorintelor. Dorintele apar in mintea unui depresiv, din cand in cand, avand continut tematic repetitiv. Exemplu: vreau sa fiu ca acum 1 an, vreau sa fiu sanatos, nu mai vreau sa iau medicamente, vreau sa fiu fericit, dar nu pot. Sistemul de referinta al Dorintelor, este cel ce determina intaietatea rezolvarii dorintelor, viteza cu care depresivul decide sa solutioneze ceea ce viseaza.

Paragraf dedicat Sotiei de Depresiv

Draga mea, ai grija ceea ce iti doresti, in ceea ce il priveste pe sotul tau. Dorintele tale influenteaza atat starea sotului tau cat si relatia pe care acesta o are cu psihologul. Cea mai importanta dorinta a ta, trebuie sa fie urmatoarea: imi doresc ca barbatul meu sa fie puternic, responsabil, tandru. In timp, singurul lucru ce ramane neschimbat IN CUPLU este prietenia bazata pe dragoste si respect. Cand unul dintre membrii cuplului se imbolnaveste iar diagnosticul este: depresie majora, membrul sanatos clinic si mental din cuplu trebuie sa reinvete alaturi de membrul bolnav, sa gandeasca pozitiv.

“Nu veți reuși să vă rezolvați greutățile și să le eliminați fiind obsedați de ele; dimpotrivă, deseori este cea mai bună manieră să le întrețineți și să vă lăsați doborâți. Cei care își iubesc efectiv familia consacră adesea câteva clipe să se lege de Cer, fiindcă știu că, datorită acestei legături, ei îi vor aduce adevăratele bogății. – Omraam Mikhaël Aïvanhov”

In lupta cu depresia, te rog sa iti asculti glasul interior. Il poti ajuta pe partenerul tau de cuplu, depresiv, favorizand aparitia dorintei sexuale. Nu uita, sexul inseamna emotie.