Anxietate

Anxietatea ocazională face parte din viata noastra. Sunt sanse să ne simtim neliniștiți atunci când ne confruntam cu o problemă la locul de muncă, înainte de a lua un test sau înainte de a lua o decizie importantă(schimbarea partenerului sexual, schimbarea locuintei, acceptarea sexualitatii). Tulburările de anxietate implică mai mult decât banala îngrijorare temporară sau ingrozitoarea frică. Pentru o persoană cu tulburare de anxietate, anxietatea nu dispare niciodată și se poate înrăutăți în timp. Sentimentele sunt cele ce pot interfera cu activitățile zilnice, iar aici ar fi ca exemplu performanța la locul de muncă, rezultatele școlare și relațiile de familie sau de cuplu. Doamnelor si domnilor, stimati pacienti, există mai multe tipuri, diferite, de tulburări de anxietate. Exemplele includ tulburare de anxietate generalizată, tulburare de panică și tulburare de anxietate socială.

Semne si simptome ale Tulburarii de anxietate generalizată
Subiectii diagnosticati cu tulburare de anxietate generalizată prezintă urmatoarele semne si simptome generale “anxietate excesivă sau catalogata drept îngrijorătoare si manifestată luni de zile”.

Simptomele tulburarii de anxietate generalizată includ:

Senzatia permanentă de Neliniște
Subiectul se simte ușor obosit
Pacientul are dificultati de concentrare – de multe ori subiectul are mintea goală
Subiectul prezintă Iritabilitate \ Tensiune musculară \ Dificultatea de a controla îngrijorarea
Probleme de somn (dificultate de a intra in somnul alfa, dificultatea de a dormi, somn nesatisfăcător, vise imposibile)

Tulburare de panica

Persoanele cu tulburare de panică au atacuri de panică recurente, total neașteptate. Ele contin perioade de teamă intensă, catalogate de subiecti ca fiind bruște, ce pot include palpitații, ritm cardiac accelerat; prezenţa transpiraţiei; spasme musculare\tremur; senzații de insuficienta respiratorie, sufocare; și sentimentul nefiresc al unui posibil eveniment negativ, iminent

Simptomele de tulburare de panică includ:

Atacuri bruște și repetate de frică intensă
Prezenta sentimentului de a nu a avea controlul în timpul unui atac de panică
Grijile intense, despre momentul în care se va întâmpla următorul atac
Frica intensa alaturata cu evitarea constienta a locurilor în care atacurile de panică au avut loc în trecut

Tulburare de anxietate sociala

Persoanele cu tulburare de anxietate socială (uneori numită si “fobie socială”) prezinta frică intensă ce are drept sursa totalitatea situațiilor sociale sau de performanță, în care se așteaptă să se simtă jenate, judecate, respinse, temându-se de a nu ofensa pe alții.

Simptomele de tulburare de anxietate socială includ:

 • Senzație de îngrijorare, de a fi/cunoaste/interactiona cu alți oameni și evident dificultăți în a comunica cu ei – Senzatia de ingrijorare este atat de mare, incat subiectul respinge ideea discutiilor sau a interactiunii cu oameni pe care nu ii cunoaste.
 • Prezenta sentimentului unic, extrem de puternic si constient, de umilinta, jenă, respingere fata de toti ceilalti oameni cu care este nevoit să interactioneze – Pacientul chiar crede ca sentimentul este real si nu il asociază cu Tulburarea de anxietate sociala, evident nu crede cand i se spune ca este bolnav. Subiectul simte ca este diferit dar nu bolnav
 • Sentimentul pregnant de frică, fata de judecata celorlalti oameni – Ce spun si mai ales de ce spun ceilalti oameni lucruri negative despre el, ce ii face pe oamenii din jur sa aiba ganduri negative si discutii negative despre el, unde greseste el fata de toti cei din jur
 • Subiectul se îngrijorează zile sau săptămâni intregi, cu mult înaintea participarii la eveniment, unde vor fi (si) alți oameni – Acest lucru se intamplă datorită faptului ca pacientul crede cu a puterea ca toti cei prezenti la eveniment au ganduri ascunse despre el
 • Pacientul stă departe de locurile unde sunt alti oameni – Fara interactiune, fara schimb de priviri, fara posibilitatea de a fi judecat
 • Dificultăți în a-si face prieteni și de a păstra prietenii
 • Culoarea Roșie a suprasolicitarii emotionale (a rusinii), ce apare la nivelul feței, a transpirație sau a tremurului în prezența altor persoane
 • Greață si/sau diaree, când sunt în jurul sau alți oameni

Evaluarea corecta pentru tulburare de anxietate, de multe ori începe cu o prima vizită la medicul de familie. Ulterior acesta trimite subiectul catre psihiatrie. Medicul psihiatru puncteaza obligativitatea tratamentului medicamentos si a psihologului, in viata pacientului. Permiteti-mi sa specific urmatoarele informatii: Unele condiții de sănătate fizică, (iar aici avem cateva exemple concrete) tiroidă hiperactivă sau scăderea brusca a nivelului glicemiei, precum și luarea anumitor medicamente pot imita sau agrava o tulburare de anxietate. O evaluare aprofundată a sănătății mintale este, de asemenea, utilă, deoarece tulburările de anxietate coexistă adesea cu alte afecțiuni asociate, cum ar fi depresia sau tulburarea obsesiv-compulsivă.

Factori de risc
Cercetătorii constată că factorii genetici și de mediu, ce frecvent interactioneaza unul cu celălalt, sunt factori principali de risc pentru tulburările de anxietate. Factorii specifici includ:

 • Timiditatea sau inhibarea comportamentului, încă din copilărie
 • Fiind femeie – acceptarea sexualitatii si/sau teama de nu fi atacat
 • Având puține resurse economice – in functie de pregatirea academica subiectul are o anumita renumeratie
 • Fiind divorțat sau văduv
 • Expunerea la evenimentele de viață stresante din copilărie și pana la maturitate
 • Tulburări de anxietate prezente in familie (specificam rudele biologice apropiate)
 • Mostenirea genetica /Antetul parental al tulburărilor psihice
 • Nivelurile crescute de cortizol în saliva (în special pentru tulburarea de anxietate socială)

Tratamente și terapii
Tulburările de anxietate sunt, în general, tratate cu psihoterapie, medicamente sau ambele.

Psihoterapie
Psihoterapia sau “terapia de vorbire” poate ajuta persoanele cu tulburări de anxietate. Pentru a fi eficienta, psihoterapia trebuie să fie îndreptată spre anxietatea specifică a persoanei și adaptată nevoilor sale. Un “efect secundar” tipic al psihoterapiei este disconfortul temporar implicat în gândirea de a se confrunta cu situații temute.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT)
CBT este un tip de psihoterapie care poate ajuta persoanele cu tulburări de anxietate. Învață subiectul diferite moduri de gândire, comportament și reacție la situațiile producătoare de anxietate și spaima. CBT poate, de asemenea, ajuta oamenii să învețe și să practice aptitudinile sociale, ceea ce este vital pentru tratarea tulburării de anxietate socială.

Programul Radu Leca pentru ganduri pozitive. Luptam cu Anxietatea impreuna, timp de 60 de zile și constatam rezultatele la care ajungem. Programul experimental contine urmatoarele elemente necesare depasirii episodului Anxios:

1. Definirea INCREDERII
2. Acceptarea INCREDERII
3. Intelegerea REALITATII
4. Acceptarea SENZATIILOR
5. Intelegerea Valorii Personale

Psiholog Radu Leca

Eu sunt Psiholog Radu Leca si cred cu tarie ca Anxietatea pot fi UITATA. In 60 de zile reinveti sa gandesti si sa uiti Anxietatea. Cei care nu cred in lucrurile evidente, pot incerca. Vor fi surprinsi. Programul Leca de solutionare a anxietatii este valabil doar in Bucuresti.

Motto-ul meu este: Construiesc si Reconstruiesc oameni!

Credinte Personale dupa care imi ghidez viata profesionala.

6. Nu cred ca anxietatea trebuie tratata luni de zile
7. Nu cred ca depresia trebuie tratata ani de zile
8. Cred ca zona de confort atat la depresivi cat si la anxiosi contine popularul si vechiul cuvant Frica
9. Cred ca atat depresivii cat si anxiosii sunt, in majoritate, rezultatul hiperatentiei parintilor. Inlocuind hiperatentia cu notiunea populara “Cocolisit” cu siguranta nu m-as indeparta de adevar. Argumentul meu este urmatorul: cu cat protejezi si cocolosesti mai mult un copil/adolescent, sansele lui ca adult sa fie anxios si/sau depresiv cresc semnificativ
10. Cred cu toata fiinta mea, ca depresivii si anxiosii in mediul virtual de tip social media, sunt agresivi si certareti, adresand oamenilor ce vor sa ii ajute cuvinte calomioase. Argumentul meu este: din frica de a schimba confortul tristeții, subiectul agreseaza verbal, negand orice forma de terapie
11. Cred cu toata fiinta mea ca Programul Leca AntiDepresie și AntiAnxietate de 60 de zile de lucru intens schimba modul de a gandi iar depresivul si/sau anxiosul se reinventeaza

Ce este mai usor:
12. Sa spui ca esti anxios sau sa muncesti? De ce te temi de munca? Jobul iti confera independenta. Este grozav sa te simti implinit. Implinirea vine din realizari. Cu cat realizezi mai mult cu atat te simti mai implinit.

13. Sa nu faci nimic pentru tine si ceilalti (sa zaci) sau sa muncesti? De ce nu ajuti? Ajutorul acordat unei persoane, atunci cand are nevoie, te înnobilează si iti creste stima de sine. Este grozav sa ajuti. Voluntariat emotional!

14. Sa te plangi ca esti trist si amarat sau sa muncesti?
Cu cat vei spune ca esti anxios si ca esti infricosat, cu atat viata ta o sa arate ca un film la care asisti din siguranta fotoliului. Cu cat te vei plange mai tare, cu atat vei atrage doar mila si valoarea ta o sa fie mereu 0.

15. NeACCEPTAREA anxietatii poate conduce la esec profesional, social si de cuplu. Iti schimbi jobul fregvent, exista episoade ciclice de somn in cantitati mari (12-14h), nu te alimentezi corect, incepi sa te neglijezi.

16. Care sunt cele trei adevaruri neacceptate de depresivi?
A. Prezenta starii de Lene
B. Accesul facil la Minciuna
C. Frica permanenta

Adevaruri ce deranjeaza. Emotional, stiu ca sunt greu de acceptat.
17. Este usor sa minti, pana vei crede chiar si tu, ca te simti rau si nu poti face nimic. Cu cat te minti mai mult, cu atat te autosabotezi mai tare.

18. Este usor sa acoperi lenea, provenita din comoditate, spunand ca esti atat de trist incat nu te poti implica in nimic. Cu cat vei tolera mai mult lenea, cu atat te vei indeparta de responsabilitati. Lenea/Comoditatea este cea care te saboteaza.

19. Este usor sa afirmi ca iti este frica, de ceva ce nu intelegi. In acest fel scapi de orice responsabilitate. Nu te supara ca sunt direct. Stii ca am dreptate. Cum sa te temi de tot si sa nu intelegi de ce te temi. La intrebarea: de ce te temi, raspunsul tau o sa fie “Nu stiu, doar simt o frica mare ce nu dispare”.

Avem un Exemplu?
Cazul particular al Mamei ce se plange ca la ora 19:30 ii este somn. De ce se plange Mama de somn? Avem 2 variante de răspuns
D. Ii este somn
E. Nu stie cum sa se comporte cu copilul si prefera sa fie obosita
Adevarul? In cazul in care Mama este obosita se intelege dorinta de somn. In cazul in care Mama repeta, seara de seara ca este obosita si are nevoie de somn de la 19:30 la 08:00 atunci este clar ca Mama FUGE de ceva anume. Oboseala exista clar! Dar exista si frica de esec ce potenteaza acceptarea imediata a oboselii.

Unde este greseala?
Greseala incepe din timpul copilariei! In aplicarea gresita a educației. Eu stiu asa: cu cat vei creste hiperprotectiv un copil, acesta se transforma in depresiv. Nu alege sa faci toate lucrurile in locul copilului tau, nu asa il ajuti. Din contra! Iubeste-ti copilul. Protejeaza-l.

Cum te transforma anxietatea?
Folosita drept scuza a lipsei de chef de munca, aduce in viata subiectului ce se declara Anxios, atentia dorita.

Daca pornim de la ideea ca: Anxietate este o falsa stare de spirit ce impinge subiectul catre neacceptarea majoritatii fricilor pe care nu le intelege; Putem gandi impreuna asa: cand nu esti capabil sa fi responsabil si implicat in rutina slujbei si a familiei, brusc devi anxios.

De ce sa te temi de lucrurile pe care nu le poti face? Incearca sa faci lucruri singur. Incearca sa fi mereu pozitiv.

Anxiosul se deconecteaza de la realitate? Da! De ce? Fiindca are impresia ca nu poate face orice. Stiind ca exista cel putin cineva ce o sa aiba grija de el. Depresivul intra in Vacanta Cerebrala. Nu mai gandeste targetat. De ce? Din teama de esec. Anxietate nu trebuie tolerata. Tolerarea Anxietatii duce la esec. Anxietate este una din “scuzele” folosite de oamenii sensibili, ce nu vor sa fie responsabili. Deranjeaza acesta exprimare? Cand nu mai putem sa fim responsabili, fiindca nu mai vrem, preferam sa devenim anxiosi.

Primul lucru ce se obtine in prezenta Anxietatii? Atragerea Atentiei. Cand subiectul stie ca prin tristete si frici atrage atentia, subiectul foloseste tristetea ca forma de automanipulare si de manipulare a maselor (familia).

De ce apare Anxietate? Din frica de a face ceva concret cu timpul si valoarea ta ca persoana. Anxiosii asteapta recunoasterea valorii personale. Intrebarea se formeaza gandind: ce valoare personala sa fie recunoscuta cand nimeni nu demonstreaza nimic.

Este “neverosimil de usor” pentru o femeie ce debea a nascut, sa afirme ca este anxioasa, de frica esecului, teama de a nu gresi ca Mama. De ce sa afirmi ca esti anxios cand exista dragostea? Prin dragoste refaci orice sentiment negativ.
Dragostea pentru copil împiedică aparitia esecului. Deasemenea din luna a 5 a de sarcina, va recomand stimate doamne sa participati la cursuri speciale pentru viitoarele mamici. Trebuie sa stiti ca instinctul primeaza in relatia cu nou nascutul, ca laptele dvs este cel mai bun din lume, ca aveti nevoie de sustinere in creșterea copilului dar ca exista si cursuri ce va pot face SI MAI GROZAVE. Va rog sa NU va ganditi la anxietate, dupa nastere si sa va canalizati energia in directia cresterii copilului.

In anul 2016 am realizat prima Campanie denumita “NU TOLERATI DEPRESIA, NU TOLERATI ESECUL”. Campania a avut la baza Programul Radu Leca AntiAnxietate si AntiDepresie de 60 de zile.
La fel ca in 2016 si acum in 2018 cred cu toata fiinta mea ca un om se poate schimba in 60 de zile.

Demo Ziua 1 din 60

Increderea celorlalti in tine depinde de actiunile tale

Zona de Confort a subiectului diagnosticat de medicul psihiatru cu Depresie si/sau Anxietate, este factorul determinant al existentei acestor tipuri de “tulburari emotionale”. Atat timp cat subiectul accepta Zona de Confort, chiar si in prezenta explicatilor psihologului sau psihiatrului, atunci subiectul o sa favorizeze mersul la psiholog sau psihiatru, ani la rand. Cred in constientizarea directa si permanenta a subiectului ce a fost diagnosticat cu Depresiei si Anxietate, fata de urmatoarea informatie: nu este necesar sa mergeti ani de zile la psiholog si psihiatru. Rezultatul si timpul depind de dvs. Puteti lucra cu psihologul si psihiatrul 60 de zile intens si sa aveti rezultate uluitoare. Cred in indepartarea gandurilor ce duca Depresiei si Anxietate, daca si subiectul isi doreste, in 60 de zile. Cred! Trebuie sa crezi si tu! Zona de Confort dispare si este inlocuita de Reinventarea subiectului din punct de vedere emotional si social.

Ziua Intai debuteaza cu ideile principale generate de viata ta de pana acum. Increderea celor din jur in tine, mai bine zis NEINCREDEREA celor din jur in tine.
Cum sa aiba incredere in tine, cand tu ai fost invatat sa nu ai incredere in nimeni, nici in tine?

Intrebari deranjante despre COPILARIE (nu te teme sa raspunzi):
Ai simtit, din copilarie, ca partenerii de joaca nu te alegeau niciodata decat daca trebuia. Nu erai ales nici la Fotbal, nici la Tara Tara vrem ostasi, nici la Tenis. De ce nu erai ales? Fiindca erai diferit de toti cei din jur. Nu faceai nimic bine. Nu puteai sa sutezi pe poarta. Nu tineai racheta corect. Nu ajungeai nici o mingie.
Cele 6 randuri ce tu le vezi negative, sunt vazute ca adevarate de cititori.
Nu erai ales niciodata la joaca fiindca nu stiai sa te joci. Cine este vinovat ? Tu sau parintii tai? Daca te-ai fi nascut programat genetic sa stii sa te joci si daca parintii tai te-ar fi lasat sa te joci mai mult afara, toti ceilalti copii te-ar fi ales drept partener de joaca. Vina este impartita.

Intrebari deranjante despre PRIMII ANI DE SCOALA:
Ai simtit la scoala, ca majoritatea colegilor tai nu te vad? Ce spui de urmatoarea propozitie: erai vazut doar cand isi bateau joc de tine.
Cand voiau sa rada de tine, te bateau si te injurau, tu cadeai si nimeni nu venea sa te ridice. Erai singur. La fel si acum. Tot singur esti.
Ce ai facut in scoala ca sa poti sa supravietuiesti? Ai invatat mai mult decat ceilalti. Era metoda ta de razbunare. Erai singur cand invatai? Da! Si cand vorbeai despre ce ai invatat, tot singur erai? Da! Si cand iti luai singur decizile, tot singur erai? Da!
Scoala pentru tine a insemnat un vesnic refuz, multa carte si multa singuratate.

Intrebari deranjante despre LICEU:
Ai simtit la liceu, ca majoritatea colegilor tai au succes, fac sex, ies in oras, iar tu esti privit ca un pensionar? Hainele de pe tine, alese de mama si tata sunt diferite total de ceea ce poarta colegii tai. Minimalismul colegilor nu se regaseste in tine. Pachetelul tau cu mancare, parfumeaza 3h toata clasa, pana in fine te decizi sa il arunci la cos in aplauzele colegilor. Ai cele mai bune teze si singurul moment cand simti miros de parfum, este cand o colega profita de mintea ta!

Pozitionarea ta in Facultate:
Ai simtit la facultate ca ai o sansa sa fi fericit? Bravo! Doar ca nu stiai ce inseamna fericirea si ai crezut ca esti bolnav.
Ai gasit in Facultate persoane identice cu tine? Dar nu ai interactionat cu ele din frica si neintelegere.
Cand o colega din an a lipsit 3 saptamani ca avut depresie, te-ai gandit ca iti pare rau sau ca trebuie sa ai si tu aceleasi simptome?

Pozitionarea in Cuplu
Dupa multi ani de singuratate ai ales partenerul de cuplu, despre care tu crezi ca te poate intelege si vedea asa cum iti doresti.

Insuccesul duce la dorinta de a fi depresiv si anxios.
Daca vrei sa “te faci bine” constientizeaza ca tot insuccesul avut de la gradinita pana la primul job, a dus la dorinta ta de a fi diferit si de a atrage mila. Cineva sa se intereseze si de tine. Simti nevoia organica de a atrage pe cineva, pe oricine, doar sa fi vazut, CHIAR SI CU MILA.

Eu sunt Psiholog Radu Leca si cred cu tarie ca Depresia si Anxietatea pot fi UITATE. In 60 de zile reinveti sa gandesti si sa uiti Depresia si Anxietatea.

Ma puteti suna la numarul de telefon 0741101881

Psiholog Radu Leca recomanda serviciul Google: https://www.blogger.com

Cabinet Psihologic Bucuresti